Domowa kuchnia
Akacjowe Zacisze zaprasza na domowe, bieszczadzkie śniadania oraz obiadokolacje. Posiłki przygotowywane są z lokalnych produktów według tradycyjnych receptur. Wśród wielu dań nie brakuje ekologicznych warzyw, bieszczadzkich twarożków, wiejskiej kiełbaski, domowych dżemów i konfitur, karpackich pierogów czy tradycyjnego rosołu. Składająca się z dwóch dań obiadokolacja uwieńczona jest smakowitym, kuszącym deserem lub zniewalająco pachnącym ciastem. Podawane dania z pewnością doprowadzą do gastronomicznego błogostanu oraz umilą Państwu pobyt w Akacjowym Zaciszu, dając możliwość poznania regionalnych, karpackich smaków.
Pory podawania posiłków dostosowujemy do potrzeb Gości.
Jeśli zdecydujecie się Państwo na wykupienie wyżywienia, prosimy o wcześniejszą informację (przynajmniej 3 dni przed przyjazdem). Jeśli będziecie Państwo zainteresowani skorzystaniem z obiadokolacji, prosimy o wykupywanie ich na cały czas pobytu w Akacjowym Zaciszu.
Na specjalnie życzenie Gości przygotowujemy posiłki wegetariańskie.
Kochamy kuchnię Podkarpacia i Bieszczad, dlatego pragniemy dzielić się z nią razem z Wami. W Akacjowej Chacie Grillowej organizujemy Kolacje Karpackie m.in. z daniami kuchni łemkowskiej. Nie zapominajmy, że przed akcją „Wisła” wioskę zamieszkiwali również Łemkowie, uboga wschodniosłowiańska grupa etniczna, która w kuchni wykorzystywała przede wszystkim to co dała im ziemia. Potrawy bogate w mąkę, kaszę czy warzywa przeważały nad daniami mięsnymi, które pojawiały się jedynie od święta. Dzisiaj naszym Gościom serwujemy m.in. fuczki, czyli placuszki z kiszoną kapustą w cieście podobnym do ciasta naleśnikowego, hreczanyki to kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej- hreczki, stąd nazwa potrawy, tertianyky- placki ziemniaczane na liściu kapusty czy zapiekane gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Prosta kuchnia łemkowska z łatwo dostępnymi składnikami bez wątpienia zaskakuje swoim nieziemskim smakiem. Do przygotowywania lokalnych potraw wykorzystujemy nasz piec. Na blaszy wypiekamy, słynące na całym Podkarpaciu proziaki– placuszki, których sekretnym składnikiem jest proza- soda oczyszczona, a także placki ziemniaczane, również te na liściu kapusty. I znów prostota tych potraw daje wielkie bogactwo smaku, szczególnie z dodatkiem śmietanki oraz sałatki z buraczkami i sosem malinowym. Na ogniu, w żeliwnym kociołku przyrządzamy zupy, gulasze i potrawki mięsno- warzywne.
Nie możemy zdradzić Wam całego naszego menu, aby zaskakiwać Was potrawami podczas pobytu w Akacjowym Zaciszu.