DF 034
DF 078
SONY DSC
in3
P5010232
P5010296
P5010313
P7160567
P7160692
P7180784
SONY DSC
stańkowa5
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Domowa kuchnia

Akacjowe Zacisze zaprasza na domowe, bieszczadzkie śniadania oraz obiadokolacje. Posiłki przygotowywane są z lokalnych produktów według tradycyjnych receptur. Wśród wielu dań nie brakuje ekologicznych warzyw, bieszczadzkich twarożków, wiejskiej kiełbaski, domowych dżemów i konfitur, karpackich pierogów czy tradycyjnego rosołu. Składająca się z dwóch dań obiadokolacja uwieńczona jest smakowitym, kuszącym deserem lub zniewalająco pachnącym ciastem. Podawane dania z pewnością doprowadzą do gastronomicznego błogostanu oraz umilą Państwu pobyt w Akacjowym Zaciszu, dając możliwość poznania regionalnych, karpackich smaków.

 

 

Pory podawania posiłków dostosowujemy do potrzeb Gości.

Jeśli zdecydujecie się Państwo na wykupienie wyżywienia, prosimy o wcześniejszą informację (przynajmniej 3 dni przed przyjazdem). Jeśli będziecie Państwo zainteresowani skorzystaniem z obiadokolacji, prosimy o wykupywanie ich na cały czas pobytu w Akacjowym Zaciszu.

Na specjalnie życzenie Gości przygotowujemy posiłki wegetariańskie.

 

Kochamy kuchnię Podkarpacia i Bieszczad, dlatego pragniemy dzielić się z nią razem z Wami. W Akacjowej Chacie Grillowej organizujemy Kolacje Karpackie m.in. z daniami kuchni łemkowskiej. Nie zapominajmy, że przed akcją „Wisła” wioskę zamieszkiwali również Łemkowie, uboga wschodniosłowiańska grupa etniczna, która w kuchni wykorzystywała przede wszystkim to co dała im ziemia. Potrawy bogate w mąkę, kaszę czy warzywa przeważały nad daniami mięsnymi, które pojawiały się jedynie od święta. Dzisiaj naszym Gościom serwujemy m.in. fuczki, czyli placuszki z kiszoną kapustą w cieście podobnym do ciasta naleśnikowego, hreczanyki to kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej- hreczki, stąd nazwa potrawy,  tertianyky- placki ziemniaczane na liściu kapusty czy zapiekane gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.  Prosta kuchnia łemkowska z łatwo dostępnymi składnikami bez wątpienia zaskakuje swoim nieziemskim smakiem. Do przygotowywania lokalnych potraw wykorzystujemy nasz piec. Na blaszy wypiekamy, słynące na całym Podkarpaciu proziaki– placuszki, których sekretnym składnikiem jest proza- soda oczyszczona, a także placki ziemniaczane, również te na liściu kapusty. I znów prostota tych potraw daje wielkie bogactwo smaku, szczególnie z dodatkiem śmietanki oraz sałatki z buraczkami i sosem malinowym. Na ogniu, w żeliwnym kociołku przyrządzamy zupy, gulasze i potrawki mięsno- warzywne.

Nie możemy zdradzić Wam całego naszego menu, aby zaskakiwać Was potrawami podczas pobytu w Akacjowym Zaciszu.